Bêche 62 - Sneeuw

Sneeuw - naar Slideshow

Al voor de eerste wintermaanden van 2005 realiseerden we ons dat sneeuw in de Ardennen iets anders is dan in Rotterdam. Toen we op een koude regenachtige avond uit Rotterdam vertrokken reden we bij Luik de natte sneeuwbuien in die weer een kwartiertje later op de heuvels bleef liggen. Op de zomerbanden was het een glibberige rit naar Beche en helaas konden we 1 kilometer voor ons huis niet meer verder. Met Jannes op de schouders en Teun en Merel naast me liepen we door de sneeuw naar boven. De auto lieten we achter en die kreeg de volgende dag direct winterbanden. Bij de speelgoedwinkel kochten we een paar sleetjes en de lol kon beginnen.

Tijdens een weekend met de familie Kok bouwden we een iets te kleine maar wel erg stevige Iglo en een vrolijke sneeuwman. Hard werken!

Op de heuvel achter ons huis bleken we heerlijk te kunnen sleeen. Vooral toen de harde zuringstengels waren weggemaaid werden er hoge snelheden gehaald. In het begin vooral recht en hard naar beneden maar later werden de technieken vervolmaakt en kon er zelfs 'gesnowboard' worden!

Op een wandeltochtje met de familie van der Maarel namen we de sleetjes ook mee. Onderweg kwamen we een langs een leuke stevig besneeuwde helling die natuurlijk genomen moest worden. Ook Gertjan stortte zich naar beneden, raakte een beetje uit de baan, corrigeerde dat door zijn voet in de sneeuw te zetten en kwam tot stilstand. Helaas was zijn been zo verdraaid dat zijn kuitbeen, tot ongeloof van de toekijkende menigte, brak. Leunend op een stok en deels op de slee bereikten we het huis weer. Eenmaal in het ziekenhuis was de diagnose snel gesteld: een klassieke torsiebreuk en een stukje van het hielbeen af. Tot het bovenbeen in het gips en 6 weken rust. Helaas bleek het een week later nog niet in orde en moest er alsnog geopereerd worden.

In wei bleken nog veel meer sneeuwaktiviteiten te bedenken. Op een mooie zondagmiddag werden er twee verdeigingsmuren met geschutspoorten gebouwd. Op leven en dood werden deze tegen de snode vijand verdedigd!


Uiteraard is het ook leuk om te wandelen door de sneeuw, soms zijn de kinderen dan zelfs gemotiveerd.

De Spaande / Waalse buurman Jose had een Quad waar we ook een keer op mochten scheuren!

Ook mountainbiken blijkt te kunnen in de sneeuw maar niet helemaal zonder moeilijkheden. Onder de sneeuw blijken vaak ijsplakken te liggen of verraderlijke richels waar je lelijk door kunt vallen. Een tocht met JanWillem Bonekamp moest worden afgelast vanwege de ijzel. Met John en Carolien werd de tocht, met zeeer koude tenen, wel afgemaakt!

In de winter van 2010/2011 lag er al heel vroeg heel veel sneeuw en we hebben bij Baraque de Fraiture een mooie langlauftocht gemaakt. De spullen waren van matige kwaliteit, de loipes nog slechter maar het was wel weer een mooi avontuur.

 

 

©2007 Gertjan van der Ven