Bêche 62 - Geschiedenis

Geschiedenis

Na lang zoeken, talloze uren op het Internet en twaalf ritten naar de Ardennen vonden we in Februari 2005 dan eindelijk een huis naar ons zin en dat ook nog in het budget pastte. Na een korte bezichtiging en wat rekenen besloten we een bod te doen dat al snel door de verkopende partij werd geaccepteerd. Vervolgens hebben we de financien geregeld en zijn we gaan tekenen, Lies had het huis toen nog niet gezien...

Tot een jaar of twee voor de verkoop werd het huis bewoond door Francois Miny, een traditionele boer met een paar koeien en paarden. Francois overleed in een verzorgingstehuis en de familie Miny (dochter Nicole en zoon Jean) besloten het huis direct te verkopen.
Helaas weten we niet veel van de historie van het huis. Duidelijk is wel dat er midden vorige eeuw, waarschijnlijk direct na de tweede wereld oorlog, een forse verbouwing is uitgevoerd. Er is rond het huis flink gevochten tussen Amerikanen en Duitsers. We hebben een rekening gevonden uit 1947 met een goedkeuring van het Ministerie van Wederopbouw. Op de rekening staan diverse bouwwerkzaamheden vermeld. We zijn wel van plan nog eens bij het kadaster en het gemeentearchief te gaan spitten om nog wat meer historie te achterhalen.

Het huis was bij overdracht in redelijke staat maar zonder enige luxe. De laatste grote ingrepen waren het plaatsen van nieuwe ramen en een CV installatie. Verder was een kraantje in de keuken het enige sanitair naast natuurlijk de wc: een hokje met een plank en gat buiten op de gierput.
Het huis en de schuren stonden helemaal vol machines en alles wat boeren zoal bewaren. In juni was de overdracht bij Notaris Cottin in Vielsalm en kregen we de sleutel. Jean en Nicole hadden enorm hard moeten werken om het huis overdraagbaar te krijgen. Er werd veel ijzer, hout en troep afgevoerd en opgestookt. Ook de meeste machines verdwenen. Het meubilair in het huis hadden we meegekocht met het huis dus het meeste daarvan bleef staan.

Direct daarna zijn we begonnen met verbouwen, opruimen en eindeloos dagdromen over alles wat we in de toekomst nog willen gaan realiseren. De eerste maanden hebben we vrijwel uitsluitend gewerkt om het huis enigszins bewoonbaar te maken want buiten naar het toilet en douchen onder een tuinslang is leuk maar niet met een halve meter sneeuw! Op deze site kun je onder de link 'verbouwen' zien wat we tot nu zo ongeveer gedaan hebben.

 

 

 

©2007 Gertjan van der Ven